غذایی برای شب یلدا

غذایی برای شب یلدا به گزارش زارا، «خورش زردآلو جوش» یکی از غذاهای سنتی شاهرود است که مردم این شهرستان در مناسبت های خاصی چون شب یلدا، آنرا طبخ کرده و همراه با خانواده، این غذای سالم و مقوی را میل می کنند.


هانی رستگاران ـ مسئول ثبت میراث ناملموس استان سمنان ـ درباره این غذای محلی به ایسنا اظهار داشت: «خورش زردآلو جوش» یکی از غذاهای سنتی روستای اَبر از توابع بخش بسطام در شهرستان شاهرود است که به سبب وجود باغ های بسیار زیاد زردآلو در این روستا، پخت این خورش بین اهالی آن از گذشته تا امروز مرسوم بوده است. هرچند بر اثر رواج زندگی و فرهنگ شهرنشینی و تغییر شیوه های سنتی، خیلی از غذاهای سنتی و قدیمی فراموش شده است و نسل جدید کمتر این خورش را طبخ می کنند، ازاین رو «مهارت پخت خورش زردآلو جوش» برای پاسداری مقرر است سال جاری در لیست میراث ناملموس کشور ثبت گردد.
این کارشناس ثبت افزود: «خورش زردآلو جوش» معمولاً در اواسط فصل بهار و زمان رسیدن میوه زردآلو و همینطور شب یلدا در جمع خانواده، بعنوان غذای مناسبتی طبخ می شود. این خورش خوشمزه از نظر ظاهری شباهت زیادی به اشکنه دارد و بسیار مغذی و ارگانیک است. در زمستان و به درازای شب یلدا که طولانی ترین شب سال است، طبخ این غذا، یکی از تفریحات و آیین های سنتی خانوادگی به شمار می آید که در روستای ابر و بعضاً شهر شاهرود همچنان در جریان است.
رستگاران افزود: این غذا از نظر در دسترس بودن مواد اولیه و همینطور استفاده نشدن از مواد نگهدارنده، در زمره بهترین مواد غذایی به شمار می آید. طبخ این غذا با صبر و حوصله زنان به صورت طبیعی انجام شده و مواد خالص و حتی روغن های طبیعی به کار رفته در آن، ارزش غذایی این خورش را حفظ می نماید.
مسئول ثبت میراث ناملموس سمنان در رابطه با طبخ خورش زردآلو جوش توضیح داد: برای تهیه این خورش همانطور که از نامش پیداست، ابتدا زردآلوهای رسیده، آبدار و شل را تهیه کرده و با مقداری آب، روی حرارت می جوشانند. سبزی های چیده شده را که شامل جعفری، گشنیز، شوید و تره است، پاک و خرد کرده و سپس می شویند. پیاز را پوست کنده و نگینی خرد کرده، سپس با مقداری روغن یا کره محلی روی حرارت تفت می دهند. بعد از آنکه پیازها کمی سرخ شدند، سبزی ها را به پیازداغ افزوده و روی حرارت ملایم تفت می دهند. کمی نعناع پودر شده، نمک، زردچوبه و فلفل به آنها اضافه می کنند.




او افزود: سپس زردآلوهای پخته شده را از روی حرارت برداشته درون آبکش ریخته، زیر آبکش قابلمه ای گذاشته تا آب حاصل از زردآلوی پخته شده درونش جمع شود. با پشت ملاقه یا قاشق روی زردآلوهای پخته شده کوبیده تا کاملا هسته و پوسته جدا شود و میوه‌ی پخته شده از صافی یا آبکش خارج شده و درون قابلمه با آب زردآلو جمع شود. باردیگر پوست و هسته های جداشده زردآلو را با مقداری از آب جوشیده میوه زردآلو مخلوط کرده و با قاشق هم زده، سپس از صافی رد کرده و درون قابلمه ریخته و به مدت ۱۰ دقیقه برای غلیظ شدن روی حرارت می گذارند. سپس پیاز داغ و سبزی های تفت داده شده را به خورش افزوده و به مدت ۲۰ دقیقه روی حرارت می گذارند تا کاملا قوام آمده و به اصطلاح جا بیفتد. اهالی با عنایت به ذائقه خود هنگام خوردن خورش از شکر یا نمک استفاده می نمایند.




رستگاران اظهار نمود: «خورش زردآلو جوش» تنها مختص اواسط فصل بهار و زمان زردآلوی رسیده نیست، بلکه بانوان اَبری در فصل بهار «بلبلی» (زردآلو را در مقابل آفتاب خشکانده) تهیه می کنند و به هنگام طبخ خورش در شب یلدا از آن استفاده می نمایند.



1402/09/10
12:37:51
0.0 / 5
210
تگهای خبر: ارز , بانوان , مد
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۴
زارا ZARA

زارا

فروش برند زارا

zarakala.ir - حقوق مادی و معنوی سایت زارا محفوظ است