گزارش زارا؛

وام مسكن تیررس سفته بازان

وام مسكن تیررس سفته بازان زارا: بااینکه برخی کارشناسان به ایجاد محدودیت های جدید در بازار اوراق تسهیلات مسکن تاکید دارند، اما یک مقام مسئول در حوزه تامین مالی مسکن معتقد می باشد باید قیمت اوراق با مکانیزم بازار کشف شود.



به گزارش زارا به نقل از مهر، محمد علی دهقان دهنوی رئیس جدید سازمان بورس و اوراق بهادار که سابقه عضویت در هیئت مدیره بانک عامل بخش مسکن را هم دارد، در ابتدای ورود به این سازمان، اولین مصوبه هیئت رئیسه این سازمان در زمینه دامنه نوسان را تصویب و ابلاغ نمود که بر این اساس، دامنه نوسان که تا قبل از ۲۵ بهمن مثبت و منفی ۵ درصد است، در طیف مثبت به ۶ درصد افزایش و در طیف منفی به ۲ درصد کاهش (مثبت ۶ و منفی ۲ درصد) خواهد رسید.
اما طبق اعلام مسئولان، این تغییر دامنه نوسان، شامل معاملات فروش اوراق گواهی حق تقدم تسهیلات مسکن نشده و دامنه نوسان این اوراق بدون تغییر باقی خواهد ماند. این در حالیست که معاملات سفته بازانه در بازار این اوراق، مشکلات زیادی را برای دسترسی مردم به اوراق به وجود آورده و انتظار می رفت تغییر دامنه نوسان مشمول این اوراق هم بشود.
اوراق بهاداری که دامنه نوسان اختصاصی دارند / چرا اوراق مسکن نداشته باشد؟
تقاضای تعیین دامنه نوسان اختصاصی برای اوراق حق تقدم بعنوان ابزار دریافت تسهیلات خرید مسکن، بعد از آن قوت گرفت که برمبنای اعلام رئیس جدید سازمان بورس، شورای عالی بورس با تعیین دامنه نوسان برای صندوق های سرمایه گذاری مثبت ۱۰ و منفی ۴ و برای اوراق بهادار مندرج در تابلوی زرد پایه فرابورس، مثبت ۳ و منفی ۲ موافقت کرده است.
هر چند اوراق تسهیلات مسکن در زمره اوراق مورد نظر شورای عالی بورس نیست و با دامنه نوسان فعلی (مثبت و منفی ۵ درصد) مقرر است معاملات اوراق مسکن ادامه یابد، اما برخی کارشناسان اقتصاد مسکن معتقدند تعیین دامنه نوسان برای اوراق تسهیلات مسکن باید به صورت خاص انجام شود؛ چونکه این اوراق، فقط ابزاری برای خرید و فروش حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن می باشد و نباید به ابزاری برای سفته بازی تبدیل گردد.
از سوی دیگر، برخی مسئولان بانک عامل بخش مسکن بعنوان مسئول تولید اوراق، با پشتوانه سرمایه گذاری از طرف سپرده گذاران در بانک مذکور، معتقدند اگر سود دهی اوراق بازار اوراق تسهیلات مسکن کم شود، استقبال از این صندوق سپرده گذاری نیز کم شده و درنتیجه عرضه اوراق کاهش پیدا می کند که اصلی ترین نتیجه آن، گرانی اوراق مسکن و به دنبال آن، کاهش منابع بانک تخصصی بخش مسکن برای اعطای تسهیلات خرید مسکن می باشد.
دامنه نوسان مثبت و منفی ۵ درصد اوراق، با خریداران مسکن چه کرد؟
اواخر تابستان و اوایل پاییز امسال قیمت اوراق تسهیلات مسکن وابسته به حساب صندوق ممتاز بانک تخصصی بخش مسکن با نماد تسه که خرداد امسال در دامنه ۴۰ هزار تومانی بود، به دامنه ۹۰ و در مواردی تا حدود ۱۰۰ هزار تومان افزایش یافت.
قیمت اوراق تسهیلات مسکن بانک ملی نیز با نماد تملی به سبب نداشتن محدودیت های خاصی که برای اوراق با نماد تسه وجود دارد، در ماه گذشته تا ۲۰۰ هزار تومان در هر برگه افزایش یافت و تنها ابزار ناظر بازار برای جلوگیری از سفته بازی در خرید و فروش تملی، ابطال معاملات هر روزه برخی نمادهای زیرمجموعه تملی به صورت روزانه بود.
این افزایش عجیب قیمت اوراق تسهیلات مسکن سبب شد تا هزینه دریافت وام مسکن ۲۴۰ میلیون تومانی از طرف زوجین تهرانی در مقاطعی از سال جاری به بیش از ۴۰ میلیون تومان برسد و قدرت خرید مسکن خانوارها بیش از قبل تضعیف شود.
محدودیت های خرید و فروش اوراق تسهیلات مسکن بانک ملی (تملی)
در حال حاضر محدودیت های معاملاتی اوراق گواهی حق تقدم تسهیلات مسکن بانک ملی بسیار محدود بوده و برمبنای آخرین پیغام ناظر بازار در معاملات فرابورس، اعتبار اوراق تسهیلات مسکن بانک ملی (تملی) جهت نقل و انتقال (خرید و فروش) در بازار فرابورس در نمادهای معاملاتی «تملی ۷۱۰۱» و پیش از آن از روز ۱۵ ماه ذکر شده در شرح نماد به مدت ۳ سال و اعتبار مابقی نمادهای معاملاتی اوراق تسهیلات مسکن بانک ملی (تملی) جهت نقل و انتقال (خرید و فروش) در بازار فرابورس از روز ۱۵ ماه ذکر شده در شرح نماد به مدت ۲ سال است.
ضمن اینکه محدودیت حجمی هر بار سفارش خرید (حداکثر تعداد اوراق بهادار در هر سفارش) جهت نماد معاملاتی اوراق گواهی حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن بانک ملی به تعداد ۲۴۰ ورقه تعیین شده است.
محدودیت های معاملات اوراق تسهیلات مسکن با نماد تسه
محدودیت های معاملاتی گواهی حق تقدم تسهیلات مسکن بانک عامل بخش مسکن نیز پیرو مصوبات شورای پول و اعتبار بوده که بر این اساس، محدودیت زمانی عدم فروش توسط خریداران در کلیه نمادهای معاملاتی اوراق تسهیلات مسکن بانک مسکن به مدت ۴ ماه خواهد بود.
همچنین محدودیت ورود سفارش خرید و انجام معامله به میزان حداکثر ۲۸۰ ورقه برای هر کد معاملاتی در هر جلسه معاملاتی است.
کارشناس اقتصاد مسکن: بازار مسکن دیگر به رونق تابستان برنمی گردد که نیاز به تغییر دامنه نوسان اوراق تسهیلات باشد
یک کارشناس اقتصاد مسکن درباره تعیین دامنه اختصاصی برای خرید و فروش اوراق تسهیلات مسکن اظهار داشت: این مساله که آیا شورای عالی بورس از لحاظ قانونی می تواند برای اوراق تسهیلات مسکن دامنه نوسان اختصاصی تعیین کند یا شورای پول و اعتبار باید در این عرصه ورود کند؟، برای خیلی از فعالان بازار سرمایه هم جای سوال دارد.
سفته بازی در اوراق تسهیلات مسکن تمام شده است
وی که خواست نامش در گزارش ذکر نشود، اضافه کرد: بنظر می رسد با توجه به این که بازار مسکن، دوره جهش های سنگین را پشت سر گذاشته و از طرفی تسهیلات مسکن هم تکافوی خرید خانه برای خانوارها را نمی دهد، بعید است از اوراق تسهیلات استقبال گسترده ای شود.
کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: اوراق تسهیلات مسکن شامل دامنه نوسان جدید (مثبت ۶ و منفی ۲ درصد) شود و با همان دامنه نوسان مثبت و منفی ۵ درصد مقرر است به فروش برسد.
وی تاکید کرد: وام مسکن هم اکنون پاسخگوی هزینه خرید ۵ درصد از واحد ۸۰ متری هم در تهران نیست. بدین سبب بنظر می رسد سفته بازی در اوراق تسهیلات مسکن، دیگر تمام شده است.
عضو هیئت عامل بانک تخصصی بخش مسکن: باید دارنده اوراق هم سود کند
محمد حسن مرادی معاون طرح و برنامه بانک عامل بخش مسکن در گفت و گو با خبرنگار مهر درباره تخصیص دامنه نوسان جداگانه به معاملات اوراق تسهیلات مسکن در فرابورس اظهار نمود: چنین بحثی درباب اوراق مسکن مطرح نبود چون در خرید و فروش اوراق، محدودیت در خرید و فروش هست اما در معاملات سهام این محدودیت ها را شاهدی نیستیم. اگر کسی اوراق تسهیلات مسکن خریداری می کند، تا ۴ ماه امکان فروش آنرا ندارد.
وی افزود: زمانی که در اواخر تابستان و اوایل پاییز امسال قیمت اوراق تسهیلات مسکن به کانال ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تومان رسید، به سبب ورود سفته بازان به این بازار بود اما این اتفاق از روی ناآگاهی خریداران به محدودیت های خرید و فروش اوراق مسکن رخ داد و با این هدف که می توانند سودی به دست بیاورند و محدودیتی در فروش آن ندارند، اوراق خریداری کردند؛ اما عملاً به در بسته خوردند و هم اکنون به تجربه برای آنها ثابت شده که بازار اوراق تسهیلات مسکن، جای سفته بازی نیست.
عضو هیئت عامل بانک تخصصی بخش مسکن اظهار داشت: در آن مقطع زمانی، بازار سرمایه هیجانی شده بود و همه می خواستند هر چه در بازار عرضه می شود را خریداری کنند عده ای هم بدون توجه به عواقب خرید اوراق، مبادرت به خریداری برگه های تسهیلات مسکن در احجام بزرگ کردند اما هم اکنون دیگر فردی به نیست سفته بازی، نسبت به خرید اوراق تسهیلات مسکن اقدام نماید.
نیازی به تعیین دامنه نوسان اختصاصی برای اوراق مسکن نیست
وی با تاکید بر اینکه دیگر با شرایط موجود، نیازی به تغییر اختصاصی دامنه نوسان اوراق تسهیلات مسکن نیست، اضافه کرد: نوسانات قیمتی اوراق هم اکنون چندان زیاد نیست و در دامنه قیمتی ۶۰ هزار تومان قرار دارد اینطور نیست که ناگهان در یک روز، قیمت اوراق مسکن ۶۰ هزار تومان باشد و روز دیگر، قیمت آن به ۵۰ هزار تومان برسد؛ در ۶ ماهه نخست امسال، متوسط قیمت اوراق تسهیلات مسکن، ۶۵ هزار تومان بود؛ هم اکنون هم در همین حول و حوش قرار دارد اما ارزش سهام ناگهان در طول یک مدت، چند برابر می شود ولی این اتفاق درباب اوراق مسکن رخ نمی دهد؛ هیچگاه سراغ ندارید که یک نماد زیرمجموعه تسه ناگهان با تغییر چند برابری قیمت مواجه شود.
مرادی اشاره کرد: از طرف دیگر، اگر فقط قرار به پشتیبانی از مصرف کننده (سمت تقاضا) باشد، تعداد عرضه کنندگان اوراق در بازار کم می شود؛ دارنده اوراق هم نباید ضرر کند؛ بدین سبب بهترین حالت، همین وضعیت رقابتی است چون اگر دارنده اوراق هم زیان کند یا سود کمی ببرد، به تدریج پول کمتری وارد حوزه اوراق مسکن و درنتیجه عرضه آن کم می شود؛ به تبع آن، اوراق تسهیلات مسکن گران می شود؛ ولی مکانیزم بازار خود به خود این وضعیت را کنترل می کند و نباید در این بازار دخالت نماییم.
وی تصریح کرد: به اندازه کافی محدودیت ها برای جلوگیری از ورود سفته بازان به بازار اوراق تسهیلات مسکن در نظر گرفته و اعمال شده؛ کسی که می خواهد واقعاً مصرف کننده باشد و از طرف دیگر کسی که در بانک سپرده گذاری کرده و بجای آن، اوراق حق تقدم تسهیلات مسکن دریافت کرده، باید به سود منطقی دست یابند؛ دخالت بی مورد به هر یک از طرفین این عرضه و تقاضا، به بازار لطمه می زند.


منبع:

1399/11/23
13:09:17
0.0 / 5
728
تگهای خبر: ارز , اقتصاد , بازار , بانك
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۵
زارا ZARA

زارا

فروش برند زارا

zarakala.ir - حقوق مادی و معنوی سایت زارا محفوظ است